top of page
Camelia

Poți avea o afacere de succes când nu ai finanțele personale clarificate ?

Updated: Jun 28




finante personale antreprenor buget financiar risc financiar

E ca și cum aș întreba dacă poți conduce un autobuz când nu știi să conduci o mașină mică. Răspunsul este „probabil că da”, pe o distanță foarte mică sau cu o viteză foarte mică, altfel riscul de accident este mare și nu vrei să ți-l asumi.

 

Eu cred cu tărie că fără disciplină și experiență în gestionarea finanțelor personale un antreprenor va avea ceva provocări în gestionarea propriei afaceri. Așa că am sumarizat în continuare 5 motive pentru care este important ca un antreprenor să își gestionează bine finanțele personale pentru a gestiona eficient și propria sa companie:

 

Lipsa de disciplină financiară personală se reflectă în gestionarea afacerii

 

Dacă un antreprenor nu are obiceiuri financiare sănătoase în viața personală, există riscul ca această lipsă de disciplină să se extindă și în afacere. Deciziile financiare nepotrivite sau cheltuielile excesive la nivel personal pot influența modul în care antreprenorul conduce afacerea. El poate perpetua aceleași cheltuieli excesive în afacere, exact ca și în viața personală.

 

Disciplina în toate aspectele din viața personală și mai ales în finanțele personale, te va ajuta să o replici ușor și în afacerea ta. Asta se va vedea prin implementarea cu ușurință a unei strategii de afaceri concrete pe cel puțin un an, prin procese de afaceri eficiente și inovație constantă a produselor sau serviciilor oferite.  


Pentru o mai mare ușurință în stabilirea și menținerea bugetului afacerii

 

Un antreprenor care nu este obișnuit să-și gestioneze bugetul personal poate avea dificultăți în stabilirea și menținerea unui buget adecvat pentru companie. Lipsa unei planificări financiare eficiente poate duce la cheltuieli nesustenabile și la pierderi financiare în afacere.

 

Un antreprenor ce își gestionează constant bugetul companiei va avea o viziune clară pe cel puțin un an a produselor și serviciilor care urmează să fie livrate și a rentabilității lor, va avea un flux de numerar constant în afacere, va avea o rentabilitate mai bună a produselor și serviciilor și intrări de numerar predictibile care îi vor permite să achite cu ușurință toate cheltuielile fixe.

 

Pentru o evaluare mai ușoară a riscurilor financiare

 

Gestionarea riscurilor financiare este esențială în conducerea unei afaceri. Dacă un antreprenor nu este familiarizat cu gestionarea riscurilor în propria sa viață financiară, poate să subestimeze sau să supraestimeze riscurile financiare asociate afacerii sale, ceea ce poate avea consecințe negative asupra solvabilității și stabilității companiei.

 

Un antreprenor ce știe să evalueze bine riscurile financiare va intra în colaborările potrivite pentru el, nu va plăti amenzi și penalități pentru întârziere de plată, pentru respectarea anumitor reglementări, va avea un fond de siguranță care să îi ofere liniște și încredere.

 

Pentru că stresul personal poate afecta concentrarea în afacere

 

Dacă un antreprenor se confruntă cu probleme financiare personale, cum ar fi datorii mari sau lipsa economiilor, este posibil să fie distras și să aibă dificultăți în concentrarea asupra gestionării afacerii sale. Stresul și anxietatea legate de problemele personale pot afecta capacitatea antreprenorului de a lua decizii raționale și strategice în ceea ce privește afacerea sa.

 

Deciziile de afaceri luate din relaxare, dintr-un sentiment de împlinire și încredere vor fi mult mai fructuoase și vor conduce la rezultate mult mai bune. Satisfacția în afacere va fi mult mai mare când deciziile luate sunt doar pentru a crește afacerea, pentru a o duce la o performanță și mai bună, decât atunci când sunt luate din frică și disperare de cauză (nu există vânzări, lichidități etc).

 

Pentru că asta poate impacta relațiile de afaceri și obținerea de credite

 

Dacă un antreprenor nu își gestionează bine finanțele personale, acest lucru poate afecta și relațiile sale de afaceri și capacitatea de a obține credit și finanțare pentru companie. Instituțiile financiare și partenerii de afaceri pot fi reticenți să colaboreze cu un antreprenor care nu demonstrează responsabilitate financiară la nivel personal.

 

În concluzie, nu te urca la volanul unui autobuz fără să fi condus niciodată o mașină mică ! Învață să îți gestionezi finanțele personale și gestionarea afacerii tale va deveni mult mai simplă.

Comments


bottom of page