Ți se întâmplă și ție să numeri de două ori anii de când ai terminat liceul ? Ai impresia ca au trecut doar 5, sau maxim 7. Parcă nu e realist să fi trecut deja 15-20 sau 30 de ani. E bine când ne simți mai tineri decât suntem deja. Pentru mine e tare mișto sentimentul dar îmi place în același timp să mă și proiectez la
Din ce în ce mai multe persoane își doresc să înceapă să investească pentru pensionare. Și încep ele să caute variante de a investi cât mai sigur și eficient. Studiază, întreabă. Care e cel mai bun broker ? Care sunt cele mai bune investiții ? etc Însă asta e ca și cum ai merge la piață să faci cumpărături fără să fi făcut înainte inventarul produselor din cămară și frigider.
Așa cum se recomandă pentru a efectua eficient orice activitate din sfera profesională, la fel trebuie abordate și investițiile pentru pensionare. Ar trebui să începi cu o analiză a situației actuale. Care te va ajuta să îți setezi în cunoștință de cauză obiectivele tale de pensionare.
Pornind de la ideea că îți este foarte clar până la ce vârstă îți dorești să muncești activ, ce fel de muncă te vezi făcând în ultimii ani ai vieții tale și ce stil de viață ți-ar plăcea să ai când ieși la pensie, îți las mai jos pașii concreți pe care să îi faci pentru a îți clarifica situația actuală a pensiei, indiferent de țara în care te afli sau te vei afla.
Pasul 1. Află în câți ani te vei pensiona
Speranța de viață a oamenilor crește. Din fericire ! Și bugetele de stat ale multor țări scad. Din păcate ! Asta face ca vârsta maximă de pensionare să tot crească. Însă nu-i nimic. Asta nu te împiedică să fii la curent cu situația actuală. În funcție de țara în care te afli, caută rapid pe internet vârsta maximă de pensionare și site-ul oficial de pensii de stat de unde ar trebui să îți poți lua toate informațiile necesare
Dacă locuiești în România, intră la adresa https://www.cnpp.ro/varsta-pensionare și doar introducând data nașterii și sexul și vei afla anul maxim la care poți ieși la pensie precum și anul în care ai putea ieși anticipat la pensie.
Ca informații generale, vârsta standard de pensionare în România pentru femei va fi de 63 de ani începand cu 2030 și cea pentru bărbați de 65 de ani. Iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Adică este necesar să fi contribuit minim 15 ani la sistemul de pensii de stat pentru a fi eligibil la plata pensiei de stat.
Pasul 2. Află valoarea pensiei tale de la stat
În România, în sistemul pensiilor există mai multe tipuri pentru care se poate opta: pensia de la stat (pilonul I), sistemul privat de pensii - Pilonul II (pensia obligatorie) și Pilonul III (pensia facultativă).
Dacă contribui la pensia de stat din România, poți calcula estimativ valoarea pensiei tale de stat la adresa următoare https://www.expertulbanilor.ro/calculator-pensie-de-stat/
Dacă luăm în calcul un salariu brut de 8.000 de lei (4.700 lei net), cu pensionarea în 2043 (în 20 de ani), cu contribuții la pensiile private, pensia de stat ar fi de aproximativ 2.075 lei, adică aproximativ 44% din salariul net actual.
Se spune că pensia de stat o să scadă semnificativ în următorii ani deoarece populaţia activă este în scădere, iar analiştii se aşteaptă ca numărul tot mai mic de angajaţi raportat la cel al vârstnicilor să dezechilibreze sistemul de pensii din România. Asta ar însemna că dacă vei ieși la pensie peste 10-20-30 de ani, ai putea primi o pensie mai mică faţă de sumele cu care ai contribuit.
Pasul 3. Află valoarea pensiei tale private
Cum spuneam, în acest moment ai posibilitatea de a contribui la două tipuri de pensii private : cea obligatorie și cea facultativă. Și din punctul meu de vedere, este modalitatea ideală de început în ale investițiilor pentru un investitor începător. Cu condiția să se documenteze suficient despre ce înseamnă aceste investiții, să analizeze și să înțeleagă anual performanța investițiilor personale în aceste fonduri.
Fondurile de pensii private funcționează similar celor mutuale, în sensul în care sumele depuse sunt investite cu scopul de a obține randamente cât mai mari. Adică tu contribui lunar timp de 30-40 de ani la aceste fonduri de pensii iar fondul investește aceste sume pe piețele de capital obținând anumite câștiguri care se reflectă în valoarea unității de fond. De aceea, investițiile în fondurile de pensii reprezintă un prim contact ideal cu piețele de capital, prin care poți înțelege cum valoarea activului tău poate fluctua în creștere sau scădere de la o perioadă la alta. Astfel, poți începe câteva principii de bază ale investițiilor în piețe de capital și et poți observa cum reacționezi la scăderile valorilor de piață (ce-i drept se întâmplă mai rar în cazul fondurilor de pensii însă se mai poate întâmpla, cum a fost în perioada Covid)
În prezent, contribuţia la pensia obligatorie este de 3,75% din salariul brut, adică 3,75% sunt merg către fondul de pensii private pe care l-ați ales, iar 21,25% merg la stat.
În cazul în care nu știi încă la ce fond de pensii ești participant, poți afla acest detaliu la adresa https://data.asfromania.ro/scr/adeziuniFP. Contactează apoi administratorul tău de pensie privată pentru a primi detaliile contului tău de pensie privată și pentru a îl putea verifica frecvent.
Când ești la curent cu fondul de pensii la care ești participant și cu valoarea contribuțiilor actuale, poți afla valoarea estimativă de care vei beneficia lunar la pensionare aici https://www.finzoom.ro/calculatoare/calculator-de-pensii sau aici https://www.conso.ro/calculator-pensia-privata-obligatorie
Pensia facultativă este destinată creșterii resurselor financiare disponibile la vârsta pensionării, la care poate participa orice persoana activă ce are venituri dintr-o activitate profesionala plătitoare de impozite.
În cazul în care contribui deja la un fond de pensii facultativ (pilon III) și îți cunoști valoarea contribuțiilor actuale, poți afla valoarea estimativă de care vei beneficia lunar la pensionare aici https://www.conso.ro/calculator-pensie-facultativa
Acum poți cumula cele trei valori (a pensiei de stat obligatorie, a pensiei private obligatorii și pensiei private facultative) și ai în față valoare estimată a viitoarei tale pensii. Probabil aceasta valoare este undeva în jur de 50% din salariul tău net actual. Pe viitor, în funcție de mai multe condiții și schimbări ce pot avea loc în legislația din România, în realitate ea va putea fluctua între 30%-60% din salariul tău net actual. Sau șanse ca procentul să fie mai mare dacă contribui la pensii private decât dacă rămâi dependent de pensia de stat. Însă evident, nimic nu este sigur și nu putem citi într-un glob de cristal ce surprize ne pregătesc politicienii noștri pe viitor.
În cazul în care ai deja alte venituri pasive (din chirii, dividende etc) pe care planifici să le menții pe termen lung, adaugă și aceste venituri pe lista veniturilor tale estimate la pensionare.
Acum că ai în față valoarea estimată a pensiei tale, ce părere ai ? Ce stil de viață crezi că vei putea susține cu această pensie ? Îți vei permite să mai ai vacanțe ? Și dacă da, unde ? Dacă vor apărea pro
bleme de sănătate ale căror soluții se găsesc în străinătate, crezi că îți vei permite să beneficiezi de ele ? Dacă copii tăi vor avea nevoie de tine, crezi că îi vei putea ajuta sau consideri că investești suficient acum în ei astfel încât să fie ei cei care te vor susține pe tine ?
Sunt multe alte întrebări pe care ți le poți pune acum și oricare ar fi răspunsul, cert este că niciodată nu este prea târziu să faci o schimbare dacă asta îți dorești. Și în cazul în care contribui deja la sistemul de pensii, analizează-ți cu atenție situația actuală, încearcă să înțelegi cum funcționează lucrurile și fii convins că ai puterea de a schimba ceva dacă consideri necesar.
Comentarios