Cu siguranță știi cu ce te ajută un contabil. Ai nevoie de un contabil bun ca să nu ai probleme cu statul. El se concentrează pe aspectele contabile și fiscale ale afacerii tale, raportează către stat și se asigură că plătești datoriile fiscale la timp.
Și care e treaba cu consultantul financiar ? Ai auzit probabil destul de des folosindu-se acest termen. Mai mult, responsabilitățile unui consultant financiar par să fie diferite de la un profesionist la altul. De ce ?
Asta se întâmplă pentru că termenul a fost împrumutat din engleză și el nu există în mod oficial în lista ocupațiilor din România. În alte țări, un consultant financiar se ocupă de gestionarea finanțelor personale și portofoliului de investiții a persoanelor fizice.
În România, multe companii multinaționale angajează consultanți financiari pentru activități referitoare la strategiile financiare de afaceri. Iar aceste strategii pot fi multe și diverse. De la strategii referitoare la bugetare, procese financiar-contabile, la cele de analiză financiar contabilă cu diverse scopuri (vânzarea sau cumpărarea companiilor, evaluarea etc). În alte companii, atunci când consultantul financiar este angajat intern și nu prestator de servicii, el poartă denumirea de controlor financiar.
Pe scurt, un consultant financiar de afaceri are o perspectivă orientată spre viitor, față de contabil care se concentrează pe aspectele financiare și fiscale curente ale afacerii. Consultantul financiar lucrează împreună cu antreprenorii pentru a dezvolta strategii financiare pe termen lung și pentru a anticipa și a gestiona riscurile financiare.
Responsabilități
Contabilul este omul statului în firma ta. El se ocupă în principal de înregistrarea și raportarea tranzacțiilor financiare, întocmirea declarațiilor fiscale și contabile, și asigurarea conformității cu regulile și standardele contabile.
Consultantul financiar de afaceri este omul tău în firma ta. El lucrează cu tine, pentru tine. Folosește datele contabile în analizele sale însă nu intervine pe ele. El oferă sfaturi strategice și orientare privind gestionarea financiară a afacerii, inclusiv planificarea financiară, analiza costurilor, strategiile de investiții și creșterea profitabilității.
Un consultant financiar are o abordare mai strategică și holistică, lucrând cu proprietarii de afaceri pentru a identifica oportunități de creștere, pentru a optimiza structura de costuri și pentru a maximiza profitabilitatea.
Câte exemple concrete de activități :
Contabil : înregistrare facturi, pregătire și depunere declarații fiscale și contabile etc.
Consultant financiar de afaceri : efectuare buget, comparație buget față de actual, determinare preț vânzare corect, evaluare afacere, implementare flux procese contabile sau raportare etc.
Educație și calificări
Contabilul are de obicei o diplomă în contabilitate sau o calificare relevantă, cum ar fi un titlu de expert contabil sau de contabil autorizat și este familiarizat cu normele și standardele contabile.
Un consultant financiar poate avea o gamă mai largă de studii, inclusiv în economie, finanțe sau management, și poate fi certificat în domenii precum contabilitate, analiză financiară sau audit.
În concluzie, contabilii se concentrează pe aspectele practice și contabile ale afacerii, în timp ce consultanții financiari de business oferă sfaturi și orientare strategică pentru gestionarea și optimizarea resurselor financiare ale unei afaceri.
Dacă un contabil bun este necesar în afacerea ta pentru a te feri de amenzi și penalități, un consultant financiar bun poate fi mâna ta dreaptă dacă dorești să îți controlezi mai bine finanțele și să crești profitabilitatea afacerii.
Un consultant financiar este mai mult decât un contabil, este un partener strategic care îți poate ghida afacerea prin decizii financiare importante. Fie că ești la început de drum, pregătești lansarea unui nou produs, faci o investiție majoră sau pur și simplu vrei să îți duci afacerea la un nou nivel expertiza unui consultant financiar îți poate asigura succesul pe termen lung. Așa că, dacă te regăsești în oricare dintre situațiile de mai sus, nu mai sta pe gânduri și începe să colaborezi cu un profesionist financiar! 😉
Eu sunt unul din acești profesioniști și găsești modalitățile în care putem colabora aici
Pentru detalii referitoare la cum te poate ajuta un consultant financiar în diversele momente ale afacerii tale, poți consulta articolul meu detaliat aici
Pentru detalii referitoare la cât de des să faci analiza financiară a afacerii tale, detaliez mai multe în articolul de aici
Commentaires