Ești un antreprenor ocupat, jonglând cu mii de responsabilități și decizii în fiecare zi. Asta înseamnă să fii antreprenor și trebuie să accepți. Ce nu trebuie însă să accepți este ca tu să faci și execuție și să iei și deciziile.
O știu încă din corporație unde toate formările manageriale explică de ce nu este bine ca un manager să facă și execuție. Am văzut-o și pe pielea mea, în rolul de antreprenor. Este extrem de greu să fii obiectiv și cu mintea limpede în luarea deciziilor după ce ai petrecut ore sau zile în execuția în detaliu a unui task. Foarte greu mai poți face apoi trei pași în spate pentru a vedea imaginea de ansamblu și a lua decizii corecte.
Cum se aplică asta în finanțele afacerii tale ? Când faci tu însuți bugetul afacerii, analiza performanței sau orice presupune lucrul cu detaliile din spatele cifrelor este posibil ca la final să fii atât de obosit încât să mai petreci doar 10 minute pe concluzii și luarea unei decizii și să închizi. Pe când dacă ai pe altcineva care îți pregătește bugetul sau orice analiza financiară ai nevoie, timpul tău va fi strict concentrat pe înțelegerea imaginii de ansamblu, pe concluzii și luarea unor decizii.
Asta în situația în care chiar știi și te pricepi la lucrul cu cifrele. Pentru că în cazul în care trebuie să mai și înveți cum să faci aceste analize, dezavantajele de a le face tu însuți cred că sunt mai mult decât evidente.
Când vine vorba despre când ar trebui să lucrezi cu un consultant financiar în afacerea ta, răspunsul meu este cel pe care nimeni nu îl place : depinde. Depinde unde vrei să ajungi cu afacerea ta și cât de ușor vrei să îți fie în ea.
Dacă vrei o afacere în adevăratul sens al cuvântului, cu o viziune clară pe termen lung, atunci orice moment este bun pentru a lucra cu un consultant financiar. Dar probabil cel mai bun moment este cel dinainte de a deschide efectiv afacerea. Să le luăm pe rând.
Înainte de a deschide afacerea
Un consultant financiar te poate ajuta să creezi un plan de afaceri solid, să anticipezi costurile inițiale și să te asiguri că ai resursele financiare necesare pentru a-ți lansa afacerea cu succes. Cu alte cuvinte, te ajută să eviți capcanele financiare încă din start.
Înainte de a lansa un serviciu/produs nou
Lansarea unui nou produs sau serviciu vine cu riscuri și costuri pe care trebuie să le evaluezi atent. Un consultant financiar te poate ajuta să analizezi piața, să estimezi costurile de producție și marketing, și să proiectezi veniturile. Astfel, vei ști exact ce investiții sunt necesare și ce profituri poți aștepta.
Pentru a stabili prețul corect al unui produs/serviciu
Stabilirea prețului corect este esențială pentru succesul oricărui produs sau serviciu. Un consultant financiar te poate ajuta să analizezi costurile de producție în cazul produselor și timpul petrecut în cazul serviciilor, luând în considerare toate celelalte costuri fixe și variabile. Cu aceste informații, poți stabili un preț care să îți asigure profitabilitatea.
Înainte de a face primele angajări
Angajarea primilor salariați este un pas major care aduce noi responsabilități financiare. Un consultant financiar te poate ajuta să stabilești bugetele salariale, să calculezi costurile asociate cu taxele și beneficiile, să te asiguri că angajările sunt sustenabile pe termen lung și că profitabilitatea firmei nu este afectată major.
Înainte de a face o achiziție majoră pe firmă
Fie că este vorba de echipamente, tehnologie sau spații de birouri, achizițiile mari necesită o analiză financiară detaliată. Un consultant financiar te poate ajuta să evaluezi impactul acestei achiziții asupra fluxului de numerar, să explorezi opțiunile de finanțare și să te asiguri că această investiție este în interesul pe termen lung al afacerii tale.
Când afacerea ta crește rapid
Un consultant financiar te poate ajuta să gestionezi eficient fluxul de numerar, să te asiguri că profiturile sunt investite inteligent și că afacerea ta se dezvoltă sustenabil. Plus, te scutește de multe dureri de cap cu bugetele și rapoartele financiare.
În permanență, cel puțin anual
Anual ar trebui să stabilești obiectivele financiare ale afacerii tale, să analizezi performanța anului anterior, să creezi un buget detaliat, să planifici investițiile majore și apoi să monitorizezi toate acestea. Un consultantul financiar te poate ajuta cu toate acestea astfel încât să fii sigur că le faci și că nu îți mai conduci afacerea după instinct, ci ghidat de cifre și planuri concrete.
După cum vezi, un consultant financiar în afacerea ta nu este doar un cost suplimentar, ci o investiție strategică în succesul pe termen lung. Dacă te regăsești în oricare dintre situațiile de mai sus, poți lua în considerare colaborarea cu un astfel de profesionist. Nu doar că îți vei elibera timp și resurse, dar vei avea și siguranța că afacerea ta este pe mâini bune.
Acum, întrebarea nu este dacă ai nevoie de un consultant financiar, ci când vei începe să lucrezi cu unul? 😉
Eu sunt unul din acești profesioniști și găsești modalitățile în care putem colabora aici
Pentru detalii referitoare la diferența dintre un contabil și un consultant financiar, poți consulta articolul meu detaliat aici
Pentru detalii referitoare la cât de des să faci analiza financiară a afacerii tale, detaliez mai multe în articolul de aici
Comentarios