Să fii antreprenor este o călătorie plină de provocări și oportunități. La început de drum, fiecare pas poate părea nesigur și plin de întrebări fără răspuns. Însă, există un secret pe care antreprenorii de succes îl știu și îl aplică: învață din experiența celor care au trecut deja pe acest drum.
Imaginează-ți că pornești într-o expediție într-o zonă necunoscută. Ce ai prefera ? Să mergi fără hartă și fără ghid sau să ai alături pe cineva care cunoaște deja terenul, știe unde sunt capcanele și unde se află cele mai sigure trasee? La fel este și în afaceri. Experiența antreprenorilor de succes este comoara lor cea mai de preț, și, mai mult decât atât, este o resursă incredibil de valoroasă pentru cei aflați la început de drum.
De aceea, la începutul călătoriei mele antreprenoriale am citit și ascultat sute de povești ale antreprenorilor aflați cu 2-5-10-100-5000 de pași înaintea mea. În această călătorie prefer să învăț cât pot din experiența altora. Știu că inevitabil voi testa multe și pe propria-mi piele.
Am fost curioasă să știu cum s-au împrietenit antreprenorii experimentați cu finanțele afacerii. Și am cules pentru tine mărturiile a trei antreprenori de succes.
Așadar, iată cum trei antreprenori de top s-au împrietenit cu finanțele afacerii și cum acest lucru le-a transformat afacerea.
1. Felix Pătrășcanu – proprietar FAN Curier spune în episodul 201 din Fain și Simplu următoarele :
„Mihai Morar : Care a fost cea mai buna investiție într-un om pe care l-ai angajat ? Care ți-a câștigat foarte mult timp deși i-ai dat foarte mulți bani ?
Felix Pătrășcanu „Directoarea financiara (CFOul).....eu nici nu mă gândesc la ce bani a luat doamna asta de la noi, eu mă uit la faptul ca bucata pe care ne-a ținut-o ne-a adus nouă o grămadă de bani.”
Dacă dorești să asculți în întregime episodul cu Felix Pătrășcanu, îl găsești aici
2. Mariu Bîcu – propietar Ferma cu Omenie spune în interviewul din Vast and Curious următoarele :
Mariu Bîcu : „și când a venit director financiar ne-a schimbat viața si universul...era omul care a completat echipa prin competențele lui, competențe pe care nu le avea nici unul dintre noi...nu ne pricepeam la bani, nu ne pricepeam la investiții, nu ne pricepeam la credite. Le făceam ca așa știam noi că trebuie făcute. Și când a venit cineva să le facă ca la carte imediat s-a schimbat..... Într-o lună a creat rezultate...într-o lună a ....încropit rapid un buget de venituri și cheltuieli. Am avut raportare bună”
Dacă dorești să asculți în întregime episodul cu Marius Bîcu îl găsești aici
3. Mihai Marcu – propietar Medlife spune în interviewul din Vast and Curious următoarele.
Reiau aici exact sumarul făcut de către Andreea în urma interviewului
„Diferența între un CEO și un antreprenor. Dacă fac ceva, am nevoie să am vizibilitate pe modul în care implementez și pe procesele care vor duce la rezultate. Zona de cashflow și zona de P&L sunt legate de mine ca bancher. Economy of scale înseamnă un CEO care rentabilizează, care înțelege cum să eficientizeze costurile, cum să genereze venituri, ce tip de venit poate să geneze ș.a.m.d. Asta este o muncă stoică de CEO, nu de antreprenor.
Educația financiară a antreprenorilor este foarte importantă. E nevoie de capacitate de analiză în business, capacitatea de a-ți citi cifrele și de a le proiecta. Nu este ceva atât de sofisticat. Un băiat deștept care face o firmă și o face isteț, n-are nevoie de mai mult de două-trei săptămâni să învețe cum arată. După aceea, are nevoie de un antrenament lunar, de câteva ore împreună cu cineva care se pricepe, și într-un an va ști foarte bine. Nu e un efort colosal. Trebuie înțeleasă, mai ales, necesitatea acestui exercițiu. Nu trebuie să devenim docți în economie, dar trebuie să devenim atenți cu instrumentele financiare la suprafața lor. „
Dacă dorești să asculți în întregime episodul cu Mihai Marcu îl găsești aici
Aceste povești demonstrează că, mai devreme sau mai târziu, orice antreprenor care dorește să își crească afacerea și să o mențină pe termen lung trebuie să se împrietenească cu finanțele. Nu este vorba doar de a avea cunoștințe teoretice, ci de a aplica aceste cunoștințe în practică, de a monitoriza, analiza și ajusta continuu.
Dacă ești la început de drum, învață de la acești antreprenori de succes și nu subestima puterea unui management financiar solid.
Comments